به بیان خداوند حکیم، سعی در فهم آیات قرآن کریم، وظیفهی هر انسان عاقلی است که در پی سعادت خویش است و با تفکّر و تأمّل در کلام الهی، میتوان به این مهم دست یافت. یکی از کاربردیترین و جدیدترین روشها در فهم قرآن، روش معناشناسی توصیفی است که به بیان معنای مفرد کلمه و همچنین واژگان مترادف، متضاد و همنشین دارد.
معناشناسی در این پژوهش، تحلیلی و به روش کتابخانهای صورت گرفته است و سعی شده است که از طریق معناشناسی توصیفی، واژهی ودود بررسی و رابطهی معنایی آن با مترادفاتش نظیر مودّت، صدیق، خلیل و ولایت بیان گردد. شناخت واژههای همنشین نظیر غفور و رحیم که زمینهی رسیدن به نعمت و محبّت الهی را میسّر میکند، اهمّیّت پیدا کرد تا به هم پیوستگی قرآن و اندیشهی نظامدار بودن آن آشکار سازد و معنای جامع از ودود حاصل کند.
انسانها پیوسته در معرض انتخاب هستند و ممکن است از راه راست منحرف شوند؛چرا که تزکیهی نفس نکرده و خیر و رحمت الهی را نادیده گرفتهاند. واژگان متضاد با ودود، نظیر خصم، عدو و مبغوض، مواردی را که سبب دوری از مهر و محبّت الهی را بیان کرده و اهمّیّت شناخت آن مهم واقع شده است. در کلام الهی، هر جا سخن از کمالات، صفات نیک و پسندیدهی پروردگار به انسان باشد، از ودود استفاده شده است. و با دقّت در واژههای همخانواده، به این نتیجه رسیده شد که در غالب موارد ودود به معنای دوستی و محبّت به کار رفته است و در برخی موارد آرزو داشتن و طلب خیر کردن میباشد.
هم خانواده ها چه در غالب اسمی و چه فعلی، از ذات الهی که سرشار از علاقه و محبّت خدا نسبت به بندگان است، سخن میگوید
کلیدواژهها: معناشناسی ودود، واژة ودود، مترادف ودود، متضاد ودود، همنشین ودود، هم خانواده ودود